احتمالا در هنگام خرید عطر، انواع مختلفی از آنها که شامل پرفیوم، ادوپارفوم، ادوتویلت و … هستند را مشاهده کردهاید. اما تفاوت اینها در چیست؟ همهی آنها تا حد زیادی شبیه به هم هستند، ولی براساس غلظت روغن پایه در الکل و آب نامگذاری شدهاند.
در مجموع عطرها بر اساس غلظت و کیفیت در پنج دسته زیر قرار میگیرند:
پرفیوم و اکستریت د پارفوم (Extrait de Parfum)
ادوپارفوم (Eau de Parfum)
ادوتویلت (Eau de Toilette)
ادکلن (Eau de Cologne)
اوفرش (Eau Fraiche)
قبل از شروع مقاله بد نیست مهمترین اصطلاح در این زمینه را بدانیم. عطر در زبان انگلیسی Perfume (پرفیوم) میشود و در زبان فرانسوی Parfum (پارفوم) هست. فرانسه مهد عطر و ادکلن جهان هست و اصطلاحاتی که وجود دارد از این زبان گرفته شده مثل اکستریت، ادوپارفوم و … . در یک اصطلاح دو کلمه ایی وقتی کلمه اول به زبان فرانسوی هست، کلمه دوم هم باید از همان زبان گرفته شود. به عنوان مثال ادوپرفیوم اشتباه است و “او د پارفوم” (Eau de Parfum) درست است.
پرفیوم و اکستریت د پارفوم (Extrait de Parfum)
اکستریت د پارفوم (Extrait de Parfum) که گاهی اوقات به عنوان عطر خالص (Extrait) یا صرفاً فقط عطر (Parfum) شناخته میشود، حاوی بالاترین غلظت عطر است. درصد اسانسهای قوی و ترکیبات معطر این غلظت، معمولا بین 20 تا 40 درصد متغیر است که باعث ایجاد رایحهای غنی و عمیق روی پوست میشود. این سطح از غلظت، در مقایسه با سطوح دیگر، تجربهای لوکس را ارائه میکند. همچنین میتواند تا ۱۲ ساعت و حتی بیشتر ماندگاری داشته باشد. در نتیجه، غافلگیرکننده نیست اگر پرفیوم، گرانترین محصول یک برند عطر سازی باشد.
ادوپارفوم (Eau de Parfum)
ادوپارفوم یا به اختصار (EDP) به عطری گفته میشود که حاوی ۱۵ تا ۲۰ درصد روغن عطر است. این غلظت عطر، انتخابی محبوب هم در بین برندهای سازنده عطر و هم در بین مشتریان است. ادوپارفوم به طور کلی حدود ۸ ساعت ماندگاری دارد. غالبا عطرهایی که برای رویدادهای رسمی در نظر گرفته میشوند، عطرهای زمستانی و عطرهای شبانهای که باید در طول مراسم ماندگاری خود را حفظ کنند، در دسته ادوپارفوم قرار میگیرند. از آنجا که میزان روغن عطر استفاده شده در این سطح نسبت به پرفیوم خالص کمتر است، ادوپارفوم ارزانتر فروخته میشود.
ادوتویلت (Eau de Toilette)
غلظت ادوتویلت (EDT) در رتبهی بعدی قرار دارد که حاوی حدود ۵ تا ۱۵ درصد روغن عطر است. عطرهایی با این غلظت اغلب پیش از محو شدن، قدرت و شدت رایحه خوبی دارند و میتوانند تأثیر اولیه قابل توجهی ایجاد کنند. غلظت عطر ادوتویلت به مراتب ارزانتر از ادوپارفوم به فروش میرسد چرا که به دلیل افت روغن عطر، ماندگاری آن کاهش مییابد. ماندگاری ادوتویلت به طور متوسط بین سه تا چهار ساعت (بسته به نوع پوست) است. ادوتویلت پخشبویی قابل قبول برای استفاده در طول روز و مکانهای عمومی ارائه میدهد، به دلیل حلال بیشتر (شامل الکل و مواد دیگر) که مولکول های عطر را در فضا پخش می کند.
ادکلن (Eau de Cologne)
ادکلن (EDC) انتخاب بسیار سبکتری نسبت به دو غلظت قبلی است. در حدود ۲ تا ۵ درصد غلظت ادکلن را روغن عطر تشکیل میدهد. این غلظت عطر اغلب صرفا برای خوشبو ماندن در فواصل زمانی معین استفاده میشود. ادکلن دوام زیادی ندارد و معمولا کمتر از ادوتویلت روی پوست باقی میماند.
اوفرش (Eau Fraiche)
پایینترین سطح در میان غلظتهای مختلف عطر، اوفرش است. تنها ۱-۲ درصد روغن عطر در این اوفرش وجود دارد و عطری فوقالعاده سبک است. اوفرش برای کسانی که تحمل روایح سنگین و شدید را ندارند مناسب است. اوفرش در بهترین حالت مثل ادکلن فقط چند ساعت دوام خواهد داشت اما برای ایجاد یک خط عطری ظریف عالی است. افتر شیوها (After Shave) و بادی اسپلشها (Body Splash) هم در دسته غلظت اوفرش قرار میگیرند. این سطح از غلظت برای چندین بار استفاده در طول روز، بعد از استحمام یا ورزش مناسب است.
درصد غلظت هایی که در بالا ذکر شد تحت ایده آل ترین حالت ماده اولیه هستند، اغلب شرکت ها این درصدها را بیشتر و حدودا دو برابر می کنند تا کیفیت بالاتری داشته باشند.
در مجموع هرچقدر اسانس بیشتر باشد ماندگاری آن محصول را بیشتر می کند و هرچقدر که حلال بیشتر باشد بخاطر وجود اتانول در حلال، ذرات با سرعت بیشتر در هوا پخش میشوند و در نتیجه پخش بوی بهتری خواهند داشت و به دلیل اینکه زودتر تبخیر می شوند ماندگاریشان کمتر می شود.
شرکت نیک عطرآگین پارس این امکان را برای همه سلیقه ها به وجود آورد و شما می توانید هر رایحه ایی را در دو کیفیت Extrait de Parfum که ماندگاری بسیار قابل قبولی دارد و Parfum که پخش بوی مناسب دارد و مناسب افرادی که سردرد یا میگرن دارند با بالاترین کیفیت و نازل ترین قیمت بهره مند شوید.